Interimconnection

Just another WordPress site

Door - Tom Cosyns

Op zoek bent naar een baan in de auto inkoopsector?

Als je op zoek bent naar een baan in de auto inkoopsector, zijn er verschillende functies waarin je geïnteresseerd zou kunnen zijn. Hier zijn enkele mogelijke banen in de auto inkoop sector:

Auto-inkoper

Als auto-inkoper ben je verantwoordelijk voor het vinden en aankopen van gebruikte auto’s voor een bedrijf of dealer. Jouw hoofdtaak is om geschikte voertuigen te vinden die passen binnen de inkoopcriteria van het bedrijf en om goede deals te sluiten.

Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die vaak gepaard gaan met de rol van auto-inkoper:

 1. Voertuigen zoeken: Je bent verantwoordelijk voor het actief zoeken naar gebruikte auto’s die aan de criteria van het bedrijf voldoen. Dit kan inhouden dat je contact opneemt met particuliere verkopers, autoveilingen bezoekt, online platforms doorzoekt en samenwerkt met andere dealers.
 2. Onderhandelen: Als auto-inkoper moet je in staat zijn om te onderhandelen over de prijs en voorwaarden van de aankoop. Je moet kennis hebben van de huidige marktprijzen, de staat van het voertuig beoordelen en een eerlijke prijs overeenkomen die zowel voor het bedrijf als voor de verkoper acceptabel is.
 3. Voertuiginspectie: Je zult vaak de staat van de auto’s moeten beoordelen voordat je tot aankoop overgaat. Dit omvat het controleren van de mechanische toestand, het controleren van het onderhoudsverleden, het controleren op eventuele schade of gebreken, en het inschatten van de algehele kwaliteit van het voertuig.
 4. Administratie: Het afhandelen van alle benodigde documentatie en papierwerk is een belangrijk onderdeel van de rol van auto-inkoper. Dit omvat het regelen van de juiste overdrachtsdocumenten, het verkrijgen van alle vereiste voertuighistorierapporten en het zorgen voor een correcte registratie van de aankoop.
 5. Relatiebeheer: Als auto-inkoper moet je sterke relaties opbouwen met andere autoverkopers, veilinghuizen en particuliere verkopers. Deze relaties helpen je bij het vinden van nieuwe inkoopmogelijkheden en het verkrijgen van de beste deals.

Het is belangrijk om te beschikken over goede onderhandelingsvaardigheden, kennis van de gebruikte automarkt en het vermogen om voertuigen accuraat te beoordelen. Werkervaring in de auto-industrie of een achtergrond in de verkoop kan een voordeel zijn bij het solliciteren naar een baan als auto-inkoper.

Je kunt vacatures voor auto-inkopers vinden bij autodealers, autoveilingen, autoleasebedrijven en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de inkoop en verkoop van gebruikte auto’s. Daarnaast kunnen online vacaturebanken en automotive-wervingsbureaus ook nuttige bronnen zijn bij het zoeken naar een baan als auto-inkoper.

Fleet Sales Manager

In deze rol ben je verantwoordelijk voor de verkoop van auto’s aan grote klanten, zoals bedrijven met een wagenpark. Je bouwt relaties op met klanten, begrijpt hun behoeften en zorgt ervoor dat ze de juiste voertuigen krijgen tegen concurrerende prijzen.

Als Fleet Sales Manager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van auto’s aan grote klanten, zoals bedrijven met een wagenpark. Je belangrijkste doel is om de verkoop van voertuigen aan zakelijke klanten te stimuleren en de omzet van het bedrijf te verhogen. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die vaak gepaard gaan met de rol van Fleet Sales Manager:

 1. Klantrelatiebeheer: Je bouwt sterke relaties op met zakelijke klanten en begrijpt hun behoeften op het gebied van voertuigen en wagenparkbeheer. Je fungeert als een vertrouwde adviseur en biedt oplossingen die aansluiten bij hun specifieke eisen.
 2. Verkoopstrategieën ontwikkelen: Je ontwikkelt en implementeert verkoopstrategieën om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Dit omvat het identificeren van potentiële markten, het analyseren van concurrenten en het bepalen van de beste aanpak om de verkoopdoelen te bereiken.
 3. Onderhandelingen voeren: Als Fleet Sales Manager ben je verantwoordelijk voor het voeren van onderhandelingen met klanten over prijzen, leveringsvoorwaarden, leasingopties en andere contractuele aspecten. Je streeft naar win-winsituaties waarbij zowel de klant als het bedrijf tevreden zijn.
 4. Wagenparkadvies geven: Je hebt uitgebreide kennis van verschillende voertuigen en hun eigenschappen. Daardoor kun je klanten adviseren over de meest geschikte voertuigen voor hun specifieke behoeften, rekening houdend met factoren zoals brandstofefficiëntie, onderhoudskosten en technologische functies.
 5. Samenwerking met interne teams: Je werkt samen met interne teams, zoals marketing, financiën en after-sales, om een naadloze klantervaring te garanderen. Je zorgt ervoor dat alle aspecten van de verkoop, inclusief levering en after-sales ondersteuning, efficiënt worden afgehandeld.
 6. Rapportage en analyse: Je houdt verkoopgegevens en klantinformatie bij, analyseert de prestaties en identificeert mogelijkheden voor verbetering. Je rapporteert regelmatig aan het management over de verkoopresultaten, markttrends en concurrentieactiviteiten.

Om succesvol te zijn als Fleet Sales Manager, moet je beschikken over uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden, een goed inzicht hebben in de zakelijke autosector en in staat zijn om relaties op te bouwen met verschillende klanten. Een achtergrond in sales, ervaring in de auto-industrie en kennis van wagenparkbeheer kunnen nuttige aanvullende vaardigheden zijn.

Vacatures voor Fleet Sales Managers kunnen te vinden zijn bij autodealers, fleetmanagementbedrijven, autofabrikanten en leasingmaatschappijen. Het is raadzaam om te zoeken naar banen bij bedrijven die actief zijn in de sector waarin je interesse hebt.

Veilingmedewerker

Als veilingmedewerker werk je meestal bij een veilinghuis en ben je betrokken bij het proces van het veilen van gebruikte auto’s. Je speelt een cruciale rol bij het organiseren van veilingen, het beoordelen van voertuigen en het helpen bij het afhandelen van verkooptransacties. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die vaak gepaard gaan met de rol van veilingmedewerker:

 1. Voertuigen beoordelen: Je beoordeelt de voertuigen die worden ingebracht voor veiling. Dit omvat het controleren van de algehele staat van de auto, het identificeren van eventuele schade of gebreken, het controleren van het onderhoudsverleden en het bepalen van de waarde van het voertuig.
 2. Veilingorganisatie: Je bent verantwoordelijk voor het organiseren van veilingen, inclusief het plannen van de datum, het opstellen van veilingcatalogi en het regelen van de veilingruimte. Je zorgt ervoor dat de veiling vlot verloopt en dat alle noodzakelijke documenten en registraties aanwezig zijn.
 3. Klantenservice: Als veilingmedewerker werk je rechtstreeks met klanten, zowel kopers als verkopers. Je beantwoordt vragen, biedt assistentie en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen tevreden zijn met de veilingervaring.
 4. Biedingen beheren: Je houdt de biedingen tijdens de veiling bij, zorgt ervoor dat alle biedingen correct worden geregistreerd en communiceert de resultaten aan de betrokken partijen. Je kunt ook biedingen faciliteren en assisteren bij het bepalen van de winnende biedingen.
 5. Documentatie en administratie: Je zorgt ervoor dat alle benodigde documenten en administratieve procedures worden afgehandeld voor de verkooptransacties. Dit omvat het opstellen van verkoopcontracten, het regelen van betalingen, het verstrekken van facturen en het afhandelen van eigendomsoverdracht.
 6. Marketing en promotie: Je kunt betrokken zijn bij het promoten van de veilingen en het aantrekken van potentiële kopers. Dit kan het creëren van marketingmateriaal, het adverteren van veilingen via verschillende kanalen en het onderhouden van contacten met potentiële klanten omvatten.

Om succesvol te zijn als veilingmedewerker, is het belangrijk om goede organisatorische vaardigheden te hebben, nauwkeurig te zijn bij het beoordelen van voertuigen en uitstekende klantenservicevaardigheden te bezitten. Kennis van de gebruikte automarkt, veilingprocessen en relevante wet- en regelgeving is ook van essentieel belang.

Vacatures voor veilingmedewerkers kunnen te vinden zijn bij veilinghuizen, autoveilingwebsites en soms bij autodealers die veilingdiensten aanbieden. Het is handig om bekend te zijn met de specifieke veilingsoftware en -systemen die in de branche worden gebruikt.

Autoverkoper

Als autoverkoper ben je verantwoordelijk voor het adviseren en verkopen van nieuwe of gebruikte auto’s aan klanten. Je speelt een belangrijke rol in het begeleiden van klanten bij het vinden van de juiste auto, het uitvoeren van proefritten, het onderhandelen over de prijs en het afhandelen van de verkooptransactie. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die vaak gepaard gaan met de rol van autoverkoper:

 1. Klantenservice: Je biedt uitstekende klantenservice door klanten vriendelijk en professioneel te benaderen. Je luistert naar hun behoeften en helpt hen bij het vinden van de juiste auto die aan hun wensen en budget voldoet.
 2. Productinformatie verstrekken: Je hebt diepgaande kennis van de auto’s die je verkoopt, inclusief technische specificaties, functies en opties. Je kunt klanten gedetailleerde informatie geven over de voertuigen en hen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.
 3. Proefritten organiseren: Je coördineert en begeleidt proefritten voor geïnteresseerde klanten. Tijdens de proefrit leg je de kenmerken van de auto uit, beantwoord je vragen en zorg je ervoor dat de klant een goede rijervaring heeft.
 4. Prijsonderhandelingen: Je voert prijsonderhandelingen met klanten om tot een overeenkomst te komen die voor zowel de klant als het bedrijf acceptabel is. Je hebt inzicht in marktprijzen en bent in staat om de waarde van de auto op een eerlijke en overtuigende manier te communiceren.
 5. Afhandeling van verkooptransacties: Je begeleidt klanten door het proces van het invullen van alle benodigde documenten, het regelen van financieringsopties (indien van toepassing) en het afhandelen van de betalingen. Je zorgt ervoor dat alle juridische en administratieve procedures correct worden gevolgd.
 6. Opvolging en relatiebeheer: Je onderhoudt contact met klanten na de verkoop om te zorgen voor klanttevredenheid en om mogelijke toekomstige verkoopkansen te identificeren. Je bouwt sterke relaties op met klanten en bent hun aanspreekpunt voor eventuele vragen of problemen.

Om succesvol te zijn als autoverkoper, moet je over uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden beschikken. Je moet ook goed kunnen luisteren naar de behoeften van klanten en in staat zijn om oplossingen te bieden die aan die behoeften voldoen. Een passie voor auto’s, kennis van de auto-industrie en een enthousiaste houding zijn ook belangrijke eigenschappen.

Vacatures voor autoverkopers kunnen te vinden zijn bij autodealers, zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s. Het is raadzaam om bekend te zijn met het merk of de merken die je gaat verkopen, omdat dealers vaak specifieke training en certificering vereisen voor het verkopen van hun voertuigen.

Om een baan in de auto inkoopsector te vinden, kun je zoeken naar vacatures bij autodealers, veilinghuizen, autoveilingwebsites en autoleasebedrijven. Daarnaast kun je ook contact opnemen met wervingsbureaus die gespecialiseerd zijn in automotive vacatures. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en benadruk je ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de auto inkoopsector. Succes met je zoektocht naar een baan!