Interimconnection

Just another WordPress site

De 10 populairste extralegale voordelen

Werknemers voordelen of Employee Benefits zitten in de lift. De gemiddelde werknemer kan intussen al rekenen op 4,4 extralegale voordelen. Maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering zijn het meest ingeburgerd. Maar vooral thuiswerk en de betaling van woon-werkverkeer winnen aan populariteit. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer, een onderzoek bij 24.000 werkende Belgen.

 

26% van de werknemers kan vandaag thuiswerken, zo blijkt uit de Jobat Loonwijzer. Drie jaar geleden lag dat percentage nog op 19%.

Terwijl sommige extralegale voordelen duidelijk aan populariteit winnen, blijken andere over hun hoogtepunt heen. Via de Jobat Loonwijzer maken we de rankschikking op van de tien meest voorkomende extralegale voordelen bij werknemers.

1. Maaltijdcheques

De maaltijdcheque is in ons land de moeder aller extralegale voordelen. Het is ook het populairst. Al is het hier vrij breed geïnterpreteerd, want ook maaltijdvergoedingen en het aanbod van een bedrijfsrestaurant met verlaagde prijzen vallen hieronder. Hiermee rekening houdend kan 71 procent van de werkende Belgen, van diverse rangen en standen, genieten van deze categorie van extralegaal voordeel. Dat cijfer ligt zelfs nog iets hoger dan vorig jaar.

2. Hospitalisatieverzekering

Meer dan de helft van de werknemers (57 procent) krijgt in ons land een hospitalisatieverzekering. Dit voordeel is typisch voor grotere bedrijven of organisaties. Bij kleine bedrijven (met minder dan 10 werknemers) kan amper 20 procent van de medewerkers rekenen op zo’n verzekering via hun werkgever. Dat percentage stijgt bij grote bedrijven (met meer dan 200 werknemers) evenwel tot ruim 70 procent.

3. Groepsverzekering

Een groepsverzekering via uw werkgever is een manier om (onder andere) een extra pensioen op te bouwen. Bijna de helft van de werknemers (47 procent) krijgt dit aangeboden, een percentage dat bij grotere bedrijven (met meer dan 500 werknemers) stijgt tot bijna 60 procent.

4. Ecocheques

Over ecocheques was de voorbije maanden veel te doen, omdat ze afgeschaft zouden worden. Toch krijgt vandaag nog 44 procent van de werknemers ecocheques, waarmee ze welbepaalde (ecologische) producten en diensten kunnen aankopen. Ook andere waarde- of geschenkbonnen behoren tot deze categorie.

5. Terugbetaling woon-werkverkeer

Terugbetaling van woon-werkverkeer is een klassieker en een extralegaal voordeel dat opnieuw in de lift zit. 39 procent kan erop terugvallen, terwijl dit vorig jaar nog 37 procent was. Het is een van die extralegale voordelen die bij veel verschillende functies van werknemers tot het pakket behoren.

6. Gsm + abonnement

Heel populair bij verkopers en consultants. Daar kan telkens twee op de drie erover beschikken. Voor alle werknemers gaat het om 37 procent, een lichte daling.

7. Laptop

Vandaag krijgt 35 procent van de werknemers een laptop van de zaak, vier jaar geleden was dit nog maar 29 procent. De helft van de gediplomeerde masters kan er vandaag over beschikken.

8. Bedrijfswagen met tankkaart

27 procent van de werkende Belgen heeft een bedrijfswagen met tankkaart, een lichte daling ten opzichte van de 29 procent van vorig jaar. Over het algemeen lijkt de grote toename van de bedrijfswagen dus te zijn gestopt.

9. Mogelijkheid tot thuiswerken

Dat is een van de grote stijgers in deze lijst, ook al gaat het in veel gevallen om een toezegging en niet zozeer om een (financieel) voordeel. 26 procent kan vandaag thuiswerken, drie jaar geleden lag dat percentage nog maar op 19 procent.

10. Onkostenvergoeding

De onkostenvergoeding is een klassieker die ingeschakeld wordt om bepaalde kosten, eigen aan het werk, (forfaitair) te vergoeden. 21 procent van de werkende Belgen kan erop terugvallen.

Nog meer voordelen

Er zijn nog heel wat andere vormen van extralegale voordelen. Een internetabonnement (voor 12 procent van de werknemers) valt hieronder, net als een abonnement op het openbaar vervoer (voor 16 procent). Dat laatste is bijvoorbeeld voor het onderwijzend personeel het meest gebruikte extralegaal voordeel. Zo beschikt in het onderwijs meer dan 30 procent van de tewerkgestelden over een abonnement op het openbaar vervoer.